Daily Comprehension -State Bank of India Clerk Exam, 2008

Site Administrator

Editorial Team

22 Apr, 2016

2164 Times Read.

English,


RSS Feeds RSS Feed for this Article



Reading Comprehension

Worksheets on Banking General English Test Papers


Passage: State Bank of India Clerk Exam held on 6/July/2008

Directions—(Question 1 to 10) Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.

The yearly festival was close at hand. The store room was packed with silk fabrics, gold ornaments, clay bowls full of sweet curd and platefuls of sweetmeats. The orders had been placed with shops well in advance. The mother was sending out gifts to everyone.

The eldest son, a government servant, lived with his wife and children in far off lands. The second son had left home at an early age. As a merchant he travelled all over the world. The other sons had split up over petty squabbles, and they now lived in homes of their own. The relatives were spread all across the world. They rarely visited. The youngest son, left in the company of a servant, was soon bored and stood at the door all day long, waiting and watching. His mother, thrilled and excited, loaded the presents on trays and plates, covered them with colourful kerchiefs, and sent them off with maids and servants. The neighbours looked on.

The day came to an end. All the presents had been sent off.

The child came back into the house and dejectedly said to his mother, “Maa, you gave a present to everyone, but you didn’t give me anything !”

His mother laughed, “I have given all the gifts away to everyone, now see what’s left for you.” She kissed him on the forehead.

The child said in a tearful voice, “Don’t I get a gift ?”

“You’ll get it when you go far away.”

“But when I am close to you, don’t I get something from your own hands ?”

His mother reached out her arms and drew him to her. “This is all I have in my own hands. It is the most precious of all.”


1. Why did the woman’s second son travel?
(A) He was restless by nature
(B) He did not want to stay at home
(C) He was rich and could afford to travel
(D) His job was such that he had to travel
(E) None of these

…………………………………………………..

2. Why did the woman’s eldest son not attend the festival?
(A) He was not on good terms with his youngest brother who lived at home
(B) He had quarrelled with his mother
(C) His wife did not allow him to return home
(D) His job prevented him from taking leave
(E) None of these

…………………………………………………..

3. How did the woman prepare for the festival?
1. She bought expensive gifts for her children and neighbours.
2. She ordered her servants to prepare sweets and food well in advance.
3. She made sure that her youngest child was looked after so that he wouldn’t be bored.
(A) None
(B) Only 1
(C) Only 2
(D) Both 1 and 2
(E) All 1, 2 and 3

…………………………………………………..

4. What did the youngest child do while his mother was busy ?
1. He waited for a chance to steal some sweetmeats.
2. He pestered his mother to give him a present.
3. He stood at the door with servants.
(A) Only 1
(B) Only 2
(C) Both 1 and 3
(D) Only 3
(E) None of these

…………………………………………………..

5. Which of the following can be said about the woman ?
(A) She was a widow who had brought up her children single handedly
(B) She was not a good mother since her children had left home at an early age
(C) She enjoyed sending her family gifts at festival time
(D) She gave expensive presents to show that she was wealthy
(E) She rarely visited her grand-children because they all lived abroad

…………………………………………………..

6. What did the boy receive from his mother ?
(A) She taught him the value of patience
(B) She encouraged him to grow up and live independently like his brothers
(C) She showed him the importance of giving expensive gifts
(D) She gave him a hug to express her love
(E) None of these

…………………………………………………..

7. Which of the following is TRUE in the context of the passage ?
(A) The woman usually ignored her youngest son
(B) The woman’s eldest son lived abroad
(C) The members of the woman’s family did not care about her
(D) The woman made all the preparations herself since she did not want to burden the servants
(E) The woman sent gifts to her children to ensure that they visited her


Directions—(Question 8 to 9) Choose the word which is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in the passage.

8. Left
(A) Gone
(B) Quit
(C) Remaining
(D) Disappeared
(E) Forgot

9. Packed
(A) Filled
(B) Squeezed
(C) Crowd
(D) Collected
(E) Untidy


10. Choose the word which is most OPPOSITE in meaning of the word “dejectedly” as used in the passage.
(A) Calmly
(B) Happily
(C) Willingly
(D) Fortunately
(E) Softly


Answers:
1. (D)
2. (E)
3. (A)
4. (D)
5. (C)
6. (D)
7. (B)
8. (C)
9. (A)
10. (C)

The Swedish newspaper was recently asked it to delete the reference made by President Pranab Mukherjee to the Bofors scam in an interview to it, as a claim protested by the Indian Government on 27 May 2015. India has expressed disappointment over the disrespect shown to the President, the newspaper has defended its right to publish what was said during the interview.

Know, who is Vijay Kelkar and what is PPP !

Vijay Kelkar is a renowned economist and a former Finance Secretary. He was appointed head of newly constituted committee to give recommendations to recast the model of Public-Private-Partnership (PPP) model in India. India is one of the largest PPP market with over 900 projects. The Kelkar committee will review the PPP policy, suggest a better risk-sharing mechanism between private developers and the government after analysing such projects.

Know, who is Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar !

Yaduveer Krishnadatta Chamaraja Wadiyar was crowned as the new Maharaja of of Mysuru (Mysore) royal family. He is the 23-year old grandson of Princess Gayathri Devi, who was the eldest daughter of the last Maharaja of Mysore, Sri Jayachamarajendra Wadiyar. The coronation was held at Mysuru’s famous Amba Vilas Palace, which was decked up for the occasion.

Know about Sepp Blatter!

Swpp Blatter, was re-elected as FIFA president for a fifth term at the 65th Annual Congress of FIFA held at Zurich for four year term.

Prince Ali bin al-Hussein of Jordan stood against Blatter in this election. It is worth mentioning that FIFA is going through a major controversy regarding corruption in the organisation with two FIFA vice presidents and a recently elected FIFA executive committee member still in custody.

 


Responses on This Article

© NIRDESHAK. ALL RIGHTS RESERVED.